icon-close-white.svg
poundapaou_onlylogo.png

Νότιο Πήλιο – Πάου

Νότιο Πήλιο

 

pounda-paou-tzasteni-300x200.jpgΕκεί όπου η παράδοση και η φύση έχουν στήσει ένα σκηνικό μοναδικής ομορφιάς.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες φορές κι αν πάμε, πάντα στα πανέμορφα χωριά του Πηλίου θα επιστρέφουμε για αποδράσεις που συνδυάζουν άφθονη παράδοση, μοναδικές διαδρομές μες στη φύση, πληθωρικές τοπικές γεύσεις και χαλάρωση με θέα στον Παγασητικό και το Αιγαίο.

Το νότιο Πήλιο με πανέμορφες παραλίες και γραφικούς οικισμούς- σωστά ησυχαστήρια, ζωντανεύει κυρίως το καλοκαίρι και έχει το δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα. Ιδανικός προορισμός για όσους τους αρέσουν οι διακοπές με αυτοκίνητο, η χαλάρωση σε δροσερές πλατείες με τσίπουρα στα καφενεία, η πεζοπορία σε σκιερά μονοπάτια και οι βουτιές σε σμαραγδένιες θάλασσες, αυτή η πλευρά του Πηλίου κρύβει πολλές ομορφιές.

Σταθμός για όσους κινούνται σε αυτή την πλευρά του βουνού είναι το κεφαλοχώρι της Αργαλαστής που ατενίζει το Αιγαίο και τον Παγασητικό. Έχει μια πολύ όμορφη πλατεία με αιωνόβια πλατάνια και τα καλντερίμια του σε οδηγούν σε νεοκλασικά αρχοντικά. Κυριότερα αξιοθέατά του είναι το Παρθεναγωγείο.

Το Παλιό Παρθεναγωγείο (βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία) κατασκευάστηκε στο τέλος του 19ου αιώνα και εγκαταλείφθηκε μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 2002 ανακαινίστηκε και αναδείχθηκε το όμορφο λιθόκτιστο κτίριο. Σήμερα έχει μετατραπεί σε κέντρο πολλαπλών χρήσεων και εκδηλώσεων, όπου δίδαξε και ο ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Ο ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου με το επιβλητικό μαρμάρινο καμπαναριό. Η τρίκλιτη βασιλική εκκλησία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, εντυπωσιάζει με το καμπαναριό της που είναι πιστό αντίγραφο του κωδωνοστασίου της Αγίας Φωτεινής, στη Σμύρνη. Κατασκευάστηκε το 1913 από μάρμαρο και έχει δύο ρωσικές καμπάνες και ένα ελβετικό ρολόι.

Επόμενη στάση ο παραδοσιακός Λαύκος, ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Νοτίου Πηλίου. Καλοδιατηρημένα πέτρινα αρχοντικά, πλακόστρωτα καλντερίμια, ανθισμένες αυλές, βρύσες, καθώς και μια υπέροχη πλατεία, δίνουν ξεχωριστό χρώμα στο χωριό, ενώ τα 310 μέτρα υψόμετρο χαρίζουν υπέροχη θέα προς τον Παγασητικό. Αξίζει να περπατήσετε το χωριό απ’ άκρη σ’ άκρη. Στο χωριό λειτουργούν τρία μουσεία: το λαογραφικό, το Φάμπειο αλλά και το ιδιαίτερο Μουσείο Ραδιοφώνου- ένα από τα δύο που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Αν επισκεφθείτε τη Μηλίνα, σίγουρα αξίζει να δείτε το ηλιοβασίλεμα από εκεί. Πρόκειται για ένα μέρος που συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες το καλοκαίρι. Απέναντι από τη Μηλίνα βρίσκονται δύο μικρά νησάκια, ο Αλατάς και η Πρασούδα. Στον Αλατά υπάρχει το πανέμορφο μοναστήρι των Αγίων Σαράντα, ενώ στην Πρασούδα το βυζαντινό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής.

Στη συνέχεια της διαδρομής, στο δρόμο προς το χωριό Τρίκερι, ξεπροβάλλει μια γαλήνια και πολυφωτογραφημένη γωνιά, η Τζάστενη. Το παραδοσιακό χρώμα, η ηρεμία και η γραφικότητα αυτού του μικρού κόλπου συνθέτουν την απόλυτη καρτ ποστάλ του νοτίου Πηλίου.

Λίγα χιλιόμετρα μετά, το Τρίκερι είναι ένα χωριό που βρίσκεται στην κορυφή του νοτιότερου άκρου του Πηλίου, χτισμένο στην κορυφή του λόφου. Πιο κάτω η Αγία Κυριακή, ένα ψαροχώρι με αιγαιοπελαγίτικο ύφος, που φημίζεται για τις ψαροταβέρνες του. Από τον Αλογόπορο μπορείτε να πάρετε το καραβάκι για να βρεθείτε στο νησάκι Παλαιό Τρίκερι. Το μοναδικό κατοικημένο νησί του Παγασητικού είναι ένα μέρος που μοιάζει να έχει ξεχάσει για τα καλά ο χρόνος. Το νησάκι είναι κατάφυτο και διαθέτει θαυμάσιες παραλίες με πρασινογάλαζα νερά. Σε ένα ύψωμα, σχεδόν στο μέσο του νησιού, δεσπόζει το παλιό βυζαντινό μοναστήρι της Παναγιάς Ευαγγελίστριας με τα 100 κελιά και τη θαυματουργή εικόνα.

Πάου

 

pounda-paou-462-300x200.jpgΗ Πάου είναι ένας μικρός γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός ο οποίος βρίσκεται 5 χλμ από την Αργαλαστή και 45 χλμ από το Βόλο με εκπληκτική παραλία με βότσαλο και άμμο. Κυριότερη εκδοχή είναι ότι το όνομα προέρχεται από το σλαβικό “μπάουμ” που σημαίνει κήπος δέντρων.

Η μονή Πάου ή αλλιώς το παλιό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα από την Αργαλαστή, είναι ένα σημαντικό μνημείο της περιοχής που πρέπει να επισκεφτείς. Στο εσωτερικό του θα θαυμάσεις τις εξαιρετικές μεταβυζαντινές τοιχογραφίες και από το προαύλιο του θα απολαύσεις την πανοραμική θέα προς τον Παγασητικό Κόλπο και το χωριό της Αργαλαστής. Συνεχίζοντας το δρόμο προς τη θάλασσα, θα φτάσεις στη γραφική παραλία της Μικρής Πάου.

Η βρύση του Αγίου Νικολάου βρίσκεται δίπλα στην μονή. Το νερό της αναβρύζει από τρεις ανάβρες γύρω από τις οποίες υπάρχει το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Σύμφωνα με την παράδοση, κατά την περίοδο μιας μεγάλης ανομβρίας στην Αργαλαστή, η συγκεκριμένη βρύση κράτησε αρκετό νερό και τροφοδοτούσε ανθρώπους και ζώα. Πάνω σε αυτήν αναγράφεται τώρα: “Πάου κοινότης Αργαλαστής Σεπτέμβριος 1951”.

pounda-paou-8.jpg
pounda-paou-prasouda.jpg